Datasets

Enkele datasets zetten we met Smart Flanders graag in de spotlights. Het zijn datasets die volledig de visie volgen en die kunnen gezien worden als een lichtend voorbeeld. Deze datasets valideren niet enkel in de Smart Flanders validator, ze doen ook andere zaken goed en kunnen als inspiratie dienen voor jouw data-publishing-project.

Team Scheire: C-Me

Deze dataset werd gebouwd tijdens het programma Team Scheire (bekijk hier tot 16 januari de aflevering op VRT NU). Onderzoekers vergaarden over een periode van enkele maanden in 2018 de mening van 50 fietsers door Antwerpen. Als de fietsers zich veilig voelden, duwden ze op de groene knop (Like). Als ze zich onveilig voelden, duwden ze op de rode knop (Dislike).

Snelle preview:

Ruwe data vind je hier: de GeoJSON/JSON-LD file.

Dit is een goed voorbeeld, want de data werden gepubliceerd conform de Smart Flanders principes:

  • De CC-0-licentie werd toegevoegd aan het document en kan automatisch worden ontdekt
  • Het W3C Activity Streams vocabularium werd hergebruikt om Likes en Dislikes te annoteren en gebruikt zo een internationaal gedragen standaard.
  • Er werden Cross Origin Resource Sharing headers toegevoegd aan het document, zodat je direct vanuit eender welke website deze dataset direct kan contacteren.
  • Iedere actie die deze dataset identificeert krijgt ook een globale identificator. Zo kan iedereen verder uitspraken doen over bepaalde Likes of Dislikes.
  • Naast Linked Data, werd deze dataset ook in een GeoJSON-jasje gestoken, zodat deze gegevens ook voor mensen vertrouwd met GIS-tools direct op kaart kunnen worden gezet.